Miért érdemes megoldani lelki konfliktusainkat?

Az ma már a legtöbb ember számára nyilvánvaló, hogy a magzat fizikai egészsége nagyban függ az anyuka jóllététől.
Sőt sokan már az áldott állapot előtt tudatosan készülnek az anyaságra, leszoknak esetleges káros szenvedélyükről, máshogy étkeznek, sportolnak, életmódot váltanak.Baby

Az azonban már kevésbé ismert, hogy nagyon fontos odafigyelnünk az egészségünkre lelki szinten is. Gyermekeink ugyanis nem csak fizikai szinten függnek tőlünk, hanem érzelmileg is rendkívül szoros kapcsolat alakul ki, már a fogantatás pillanatától.

Több fiatal hölgy kliensem fogalmazta már meg, hogy mennyire jó hogy oldódtak élete lelki konfliktusai – azok is, amiket a szüleitől, vagy még távolabbi őseitől kapott – mert ő így már nem fogja továbbadni azokat utódainak.

E tekintetben is van tehát felelősségünk.
Néhány példával szeretném alátámasztani a szoros érzelmi kapocs jelenlétét szülő és gyermek között:

Piroska lánya folyton beteg.
Az anyuka rendkívül fél mindenféle fertőzéstől.
Az Új Medicina szerint, intenzív elhatárolódási érzés következtében, nyálkahártya sorvadás jöhet létre testünkben. Ennek még nincs tünete, de mikor gyógyul, felső légúti betegségek képében jelenik meg.
Tehát van egy elhatárolódási konfliktus az anyában, amit tudattalanul a gyerek is átvesz, és amíg ez nem oldódik, addig a kislány újra és újra megbetegszik.

Zsoltika 6 éves kisfiú. Úgy érzi, mindig készenlétben kell állnia, mert megtámadhatják, védekeznie kell, veszélyben van. Ő az imádott apuka érzéseit vette át, akinek szomorú gyerekkorában, sajnos rögzültek ilyen érzések. A kisfiúnak már semmi oka hogy féljen, mégis benne él édesapja érzelme.

A kis Kati minden pillanatban valakin „csüng”.
Legfőképp az anyuka figyelmét, szeretetét, dicséretét szomjazza folyamatosan.
Nincs oka erre, hiszen átlagon felüli figyelmet, megerősítést kap.
Az oldás kapcsán kiderült, hogy az anyuka érzett gyerekkorában közömbösséget, érzéketlenséget, ezért is akar mindent megadni a kislányának.
Amíg viszont az anyuka gyerekkori konfliktusa nem oldódik, azt átveszi Kati is, és hiába kap meg mindent, a hiányérzet megmarad, mindig többre vágyik.

Mónika lánya nem szeret óvodába járni.
Az oldásban kiderült, hogy az anyának vannak nagyon rossz élményei saját óvodáskoráról.
El sem tudja képzelni, hogy a gyerek szerethet oda járni, ráadásul egy olyan vegyes csoportba, ami neki szörnyű volt. A kislány minden vágya, hogy megfeleljen anyukájának, így hát ennek a tudatalatti elvárásnak is. Amint oldottuk az anyuka gyerekkori stresszét, Fanni már imád óvodába járni, szinte haza sem akar menni.

Lilla fiús érdeklődésű kislány, aki nagyon szép, sudár termetű.
Emésztési problémái vannak, a laborvizsgálat kiderítette, hogy tejallergiás.
Az oldások alatt az is előjött, hogy az anyukájának nem jó a viszonya az édesanyjával.
Neki is vannak emésztési problémái, nála is kiderült a tejallergia.
Ez az allergia az anyai, női princípium elleni védekezés szimbóluma.
Oldottam Lillát, aki egyre jobban kezdte felfedezni saját nőiségét, ennek megfelelően már kislányosan öltözködik, lányos dolgokhoz vonzódik.
Egyre szeretet-teljesebb a kapcsolata az anyukájával, a nagymamájával és az emésztési problémái is javulnak.

Ákos erőszakos, hisztis kisfiú, nem barátkozik, inkább ellenségeskedő.
Oldottuk az anyukát, aki szintén hadi lábon állt haragja kifejezésével, vagy elnyomta azokat, vagy agresszív kitörései voltak. A harag energiáját az anyukánál hajlandóságra alakítottuk át, mire a kisfiút mintha kicserélték volna.
A következő találkozáskor már barátkozó volt, engedte megölelni magát, ami ellen korábban hevesen tiltakozott.

Megoldatlan lelki konfliktusaink tehát gyermekeink életében visszaköszönhetnek, a legkülönbözőbb formában.
Ha saját magunk miatt nem teszünk ez ellen – mert már megszoktuk, észre sem vesszük, életünk részévé vált – akkor szemünk fénye rávilágít ennek szükségességére.
A fény már csak ilyen… világít… rávilágít arra, ami addig sötétben volt.

Egyre inkább az az érzésem, hogy nem a szülők hozzák el a gyerekeiket oldásra, hanem fordítva, a gyerekek hozzák el a problémás szüleiket :-)

»
«

Szólj hozzá!